Business against crisis. The interview sessions | Αγέλαστος Λουκάς & Γκούσκου Σπυριδούλα

photo Agelastos

Γνωστοί Έλληνες επιχειρηματίες απαντούν σε 16+1 κρίσι-μες ερωτήσεις για τη δύναμη της επιχειρηματικότητας ενάντια στην κρίση. Πώς τα καταφέρνουν, τι συμβουλές θα έδιναν, ποια είναι τα μότο που ακολουθούν, πώς ξεπερνούν τις δυσκολίες, τι είναι αυτό που τους κάνει να συνεχίζουν. To μέλλον της ελληνικής επιχειρηματικότητας μέσα από τη δική τους ματιά και τα όνειρα  για μια δυναμική συνέχεια μέσα από τα interview sessions της Business Coaching Lab.

Ο Λουκάς Αγέλαστος και η Σπυριδούλα Γκούσκου, ιδιοκτήτες της εταιρείας Story studios (φωτογραφία, video) μας δίνoυν τις δικές τους απαντήσεις για το μυστικό της επιτυχίας στον καιρό της κρίσης.

1. Ποιο είναι το αγαπημένο σου ρητό/απόφθεγμα που σε έχει επηρεάσει/εμπνεύσει;
Σπυριδούλα: “Πάν μέτρον Άριστον”.
Λουκάς: “Impossible is nothing”.

2. Ποιο είναι το κίνητρο που σε κάνει να συνεχίζεις κάθε μέρα;
Σπυριδούλα: Το ωραίο, η ομορφιά που είναι απλόχερα γύρω μας. Στα χρόνια μας, η έννοια του ωραίου είναι προσανατολισμένη σε τηλεοπτική εικόνα-φιλοσοφία.

Λουκάς: Συνήθως όταν ένας θεατής ή ένας πελάτης αγαπάει το συναίσθημα με τις εικόνες που έχουμε παράξει.

3. Γιατί κάνεις αυτό που κάνεις;
Σπυριδούλα: Γιά να εξυμνήσω τη σπουδαιότητα του “μικρού”  και “ασήμαντου”. Η ομορφιά  βρίσκεται στο πετραδάκι του δρόμου, βρίσκεται σ’ αυτό που δεν βλέπει ο καθένας με την πρώτη ματιά, βρίσκεται στις καθημερινές του εικόνες που ο ίδιος δεν τις προσέχει. Για να καταγράψω τον άνθρωπο, τα πάθη του και τα έργα του.

Λουκάς: Θέλω να δημιουργήσω συναισθηματικές, συναρπαστικές, διαχρονικές, προκλητικές ιστορίες και εικόνες που θα αφυπνίσουν το θεατή και θα τον εμπνεύσουν.

4. Τι σε έκανε να ξεκινήσεις;
Σπυριδούλα: Η ονειρική στιγμή που στα 6-7 μου έπιασα στα χέρια μου ένα παιχνιδάκι με μεγενθυτικό φακό μέσα, που μπορούσες να απολαύσεις εικόνες στρέφοντάς το στο φως. Βυθίστηκα σ’ έναν άλλο κόσμο, νόμισα ότι μπήκα μέσα σ’ έναν άλλο κόσμο.

Λουκάς: Με τον κινηματογράφο βυθίζεσαι μέσα σε έναν άλλο κόσμο, ταυτίζεσαι με πρωταγωνιστές, ακολουθείς τα όνειρά τους και ξεχνάς τα πάντα γύρω σου. Το θεωρώ πολύ μεγάλη πρόκληση να ξέρω τα μυστικά και τη γλώσσα του για να μπορέσω να “χειραγωγήσω” το θεατή και να τον φέρω συναισθηματικά εκεί που θέλω.

5. Πώς αντιμετωπίζεις τη σημερινή κρίση;
Σπυριδούλα: Με αισιοδοξία την αντιμετωπίζω, στη χειμωνιά πρέπει κανείς να ντυθεί καλά απ’ το να κάθεται να κλαψουρίζει για το τι συνέβη…
Η κάθε εποχή έχει τις δικές τις δυσκολίες. Σ’ αυτό το σημείο φτάσαμε γιατί εμείς το επιλέξαμε. Πρέπει να δούμε τι δεν κάνουμε καλά ΕΜΕΙΣ και όχι να έχουμε εύκολη δικαιολογία την κρίση.

Λουκάς: Προσπαθώντας να περάσω το όραμά μας καλύτερα, να γίνουμε πιο αναγνωρίσιμοι για αυτό που κάνουμε μέσω ίντερνετ και social media. Παίρνοντας συμβουλές από τους ειδικούς, όπως -καλή ώρα- την BCL.

6. Πώς ξεπερνάς τις αποτυχίες;
Σπυριδούλα: Ζητώντας ευθύνες από τον εαυτό μου…
Στους μαθητές μου, στο πρώτο μάθημα, συνήθως τους λέω να μου φέρουν τις πιο άσχημες φωτογραφίες που έχουν τραβήξει, γιατί απ’ τα λάθη θα μάθουν, απ’ τα λάθη θα καταλάβουν “γιατί”. Απ’τα λάθη θα δουν πράγματα που δεν θα τα μάθαιναν ποτέ, αν δεν είχαν κάνει αυτά τα λάθη.

Λουκάς: Αναλόγως. Υπάρχουν και οι πιο μικρές αποτυχίες, που ακόμα και αυτές μπορούν να σε ταράξουν βαθιά, γιατί τελικά δεν ήταν μέρος ενός μεγάλου σχεδίου που είχες. Και υπάρχουν φαινομενικά τεράστιες αποτυχίες που απλά σου φαίνονται ένα μικρό εμπόδιο για το μεγάλο στόχο σου, το όνειρό σου. Η αποτυχία ξεπερνιέται όταν νιώθεις ότι αυτό που κάνεις θα σε οδηγήσει πιο κοντά στην επίτευξη του ονείρου σου. Και ότι ήταν ένα πάθημα που έπρεπε να υποστείς για να το μάθεις.

7. Ποιο είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ένας επιχειρηματίας για να τα καταφέρει αυτή την περίοδο;
Σπυριδούλα: Ψυχραιμία, επαγγελματική συνείδηση, αίσθηση ευθύνης και κυρίως, ηθικής ευθύνης, για τους μεταγενέστερους στο επάγγελμά μας. Είμαστε υπεύθυνοι να μην δημιουργήσουμε θεατές της πλαστικής φωτογραφίας, της “κιτς” φωτογραφίας. Τα προβλήματα που έχουν όλες οι τέχνες και τα επαγγέλματα είναι κοινά.
Δεν θέλω κοινό που θα το ξεγελάσω με εύκολο χρώμα, που θα του δώσω τόσο Photoshop που να μην αναγνωρίζει πλέον τον εαυτό του. Πρέπει να τον προστατέψω απ’ την άγνοιά του, να τον προστατέψω απ’ το φαντασμαγορικό. Και να του μάθω ότι και αυτό είναι περαστικό, δεν είναι διαχρονικό, δεν είναι κλασικό. Γενικά, λοιπόν, να είναι ειλικρινής επιχειρηματίας καθώς η αλήθεια φαίνεται σε όλες τις τέχνες, σε όλες τις μορφές της ζωής.

Λουκάς: Την ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό του να ακολουθήσει αυτό που αγαπάει, γιατί θα το κάνει καλύτερα από τον κάθε άλλο και την ευχέρεια να επικοινωνεί σωστά το όραμα του στον πελάτη.

8. Ποια πιστεύεις είναι η λύση για να βγει η χώρα μας από την κρίση;
Σπυριδούλα: Δουλειά και όλοι μαζί. Και να σταματήσει η νοοτροπία του “ωχαδελφισμού”. Στην Ελλάδα είναι ταμπού να είναι κανείς “επαγγελματίας”, σωστός – τυπικός. Αν μόνοι μας δουλέψουμε χωρίς επιτηρητές πάνω απ’ το κεφάλι μας, χωρίς αστυνόμους, τότε θα έχουμε το αποτέλεσμα που δικαιούμαστε.
Δεν είναι θέμα ανταγωνιστικότητας αλλά αγωνιστικότητας. Όταν μάθουμε το συμφέρον μας, ότι δουλεύουμε προς όφελος μας, όταν δουλεύουμε όλοι μαζί και όχι για τον εαυτό μας, τότε, ίσως, θα έχουμε αποτέλεσμα. Το δουλεύω για την πάρτη μου ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ, εκτός του ότι ΔΕΝ είναι ηθικό.

Λουκάς: Να κάτσουν οι πολιτικοί μας σε ένα στρογγυλό τραπέζι για να κουβεντιάσουν σοβαρά τις προτάσεις τους, αντί να αναλώνονται σε μικροκομματικές σκοπιμότητες.

9. Τι συμβουλές θα έδινες αν είχες απέναντί σου έναν νέο επιχειρηματία;
Σπυριδούλα: Αληθινός, τυπικός, σωστός και ειλικρινής (πρώτα απ’ ολα με τον εαυτό του).

Λουκάς: Να μην προσπαθεί να πουλήσει κάτι που νομίζει ότι “τραβάει”. Να κάνει αυτό που αγαπάει και ξέρει να κάνει καλά. Μόνο έτσι θα τον/ την ακουλουθήσουν.

10. Από πού εμπνέεσαι για να συνεχίσεις;
Σπυριδούλα: Απ’ τον άνδρα μου που έχουμε κοινό όραμα.

Λουκάς: Βλέποντας ταινίες, θέατρο, ακούγοντας μουσική, πηγαίνοντας στη φύση και διαβάζοντας βιβλία. Όλα αυτά που μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις την ανατριχίλα της έμπνευσης. Όλα αυτά που βλέπεις να κάνουν άλλοι καλλιτέχνες και ζηλεύεις, με την καλή έννοια.

11. Πώς σε έχει αλλάξει η κρίση;
Σπυριδούλα: Μ’ έχει κάνει να είμαι πιο σοβαρή και να μην εφησυχάζω. Τίποτα δεν είναι σταθερό, αν δεν το παλέψεις.

Λουκάς: Προσωπικά, μας έκανε μάλλον καλό η κρίση- το λέω αρχικά πιο πολύ σε πνευματικό παρά οικονομικό επίπεδο. Με την Σπυριδούλα κάναμε restart και βάλαμε κάτω τα πράγματα που αγαπάμε στη ζωή μας και είπαμε πως αυτά θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Και ας βγουν και λιγότερα χρήματα. Η πνευματική υγεία είναι πολύ σημαντική για εμάς.

12. Με ποια κριτήρια στελεχώνεις την επιχείρησή σου;
Σπυριδούλα: Μέχρι τώρα, εμπιστοσύνης πρώτα απ’ όλα και κατανόησης.

Λουκάς: Με ανθρώπους που μοιράζονται το όραμά μας.

13. Ποιο μυστικό της επιτυχίας σου θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;
Σπυριδούλα: Καλό προϊόν και υπηρεσία.

Λουκάς: Για μένα η επιτυχία μας είναι ότι κάνουμε αυτό που αγαπάμε και δεν δίνουμε αναφορά σε κανέναν. Δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο μυστικό. Το θέμα είναι να κάνεις το πρώτο βήμα. Μετά είναι μετρημένα κουκιά. Σκληρή δουλειά, προσοχή στην λεπτομέρεια, προσήλωση στο στόχο, σφαιρική αντίληψη της επιχείρησης. Πιστεύω ότι ο απώτερος στόχος πρέπει να είναι πνευματικός και όχι χρηματικός. Και χρήματα θα βγάλεις αν είσαι πιστός στον εαυτό σου, και δεν θα σε νοιάζουν και τόσο πολύ στην τελική ανάλυση γιατί θα είσαι χαρούμενος.

14. Πώς βλέπεις να εξελίσσονται τα πράγματα στο μέλλον;
Σπυριδούλα: Δέν υπάρχει το νόημα της ζωής αν η απάντηση ήταν αρνητική. Δεν είναι στη φύση του ανθρώπου να νομίζει ότι μια κατάσταση θα είναι παντοτινά αρνητική. Ακόμη και το θάνατο έχει καταφέρει ο άνθρωπος αφενώς να τον ξεγελά, αφετέρου να τον ξεχνά και να δίνει τόση αξία στη “διαδρομή’’.

Λουκάς: Ο κλάδος της φωτογραφίας έχει γίνει πολύ προσιτός και το μοίρασμα των εικόνων πολύ εύκολο με αποτέλεσμα να υπάρχει μια κορεσμένη αγορά από πολλούς νεοεισερχόμενους συναδέλφους. Πολλοί από αυτούς δεν εμπιστεύονται τη δική τους καλλιτεχνική ματιά και προσπαθούν να πουλήσουν ό,τι “τραβάει”. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα δούμε να απογοητεύονται αρκετοί από αυτούς.
Επίσης, στον κινηματογράφο η παραγωγή μιας ταινίας γίνεται πλέον με το κλάσμα του κόστους σε σχέση με παλαιότερα με συνέπεια όλο και περισσότεροι νέοι σκηνοθέτες να δοκιμάζουν την τύχη τους.
Ο σύγχρονος παραγωγός έχει πλέον στα χέρια του ιστοσελίδες μαζικής χρηματοδότησης (crowdfunding) και κοινωνικής δικτύωσης όπου μπορεί να προβληθεί με αποτέλεσμα, ανεξάρτητες ταινίες να έχουν αυξηθεί κατά πολύ, τελευταία.

15. Πώς δίνεις κίνητρο στους ανθρώπους που είναι γύρω σου ώστε να μοιραστούν το όραμά σου;
Σπυριδούλα: Γνώση, ενημέρωση, στοιχεία, δηλαδή .

Λουκάς: Προσπαθώ να τους κάνω να καταλάβουν τι νιώθω για αυτό που οραματίζομαι. Π.χ. για το ντοκιμαντέρ μας, είμασταν ξεκάθαροι λέγοντας σε όσους θέλουμε να πάρουμε συνέντευξη ότι θέλουμε να αφυπνίσουμε τον κόσμο, να σηκωθεί από τον καναπέ του και να εμπνευστεί να κάνει κάτι καλό ο ίδιος.

16. Ποια ήταν η καλύτερή σου ιδέα που δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί;
Σπυριδούλα: Να μπορέσω να φωτογραφίζω για μεγάλα φωτογραφικά πρακτορεία, να μπορώ να ταξιδεύω και να ρουφάω τους άλλους πολιτισμούς.

Λουκάς: Δεν θυμάμαι κάποια.

17. Ποια ήταν η καλύτερη και η χειρότερη στιγμή της καριέρας σου;
Σπυριδούλα: Μέχρι στιγμής, όταν βραβεύτηκα ήταν η καλύτερη, όταν αναγνωρίστηκε η ποιότητα της δουλειάς μου. Και η χειρότερη, όταν ανακάλυπτα ότι οι άνθρωποι λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης, μου την “μείωναν”…

Λουκάς: Οι καλύτερες ήταν η πρώτη μου συμμετοχή σαν σεναριογράφος/ σκηνοθέτης και κινηματογραφιστής, φτιάχνοντας μια ταινία μικρού μήκους σε ένα σεμινάριο στις ΗΠΑ. Εκεί, κατάλαβα πραγματικά, ότι δεν θα ησυχάσω αν δεν ασχοληθώ με τις ταινίες. Ήταν απίστευτο το πώς μια, ομολογουμένως όχι ιδιαίτερα πετυχημένη, ιδέα στο κεφάλι σου, ξαφνικά παίρνει σάρκα και οστά. Καθώς και τα πρώτα γυρίσματα για το πρώτο, δικό μας πλέον, ντοκιμαντέρ. Ρουφήξαμε το κάθε λεπτό αυτής της εμπειρίας με μεγάλη λαχτάρα.
Δεν έχω συγκρατήσει κάποιες κακές στιγμές.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *