Business against crisis. The interview sessions | Όλγα Νούκα

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Γνωστοί Έλληνες επιχειρηματίες απαντούν σε 16+1 κρίσι-μες ερωτήσεις για τη δύναμη της επιχειρηματικότητας ενάντια στην κρίση. Πώς τα καταφέρνουν, τι συμβουλές θα έδιναν, ποια είναι τα μότο που ακολουθούν, πώς ξεπερνούν τις δυσκολίες, τι είναι αυτό που τους κάνει να συνεχίζουν. To μέλλον της ελληνικής επιχειρηματικότητας μέσα από τη δική τους ματιά και τα όνειρα  για μια δυναμική συνέχεια μέσα από τα interview sessions της Business Coaching Lab.
H Όλγα Νούκα, ιδιοκτήτρια της εταιρείας Helen’s Real Estate, μας δίνει τις δικές της απαντήσεις για το μυστικό της επιτυχίας στον καιρό της κρίσης.

1. Ποιο είναι το αγαπημένο σου ρητό/απόφθεγμα που σε έχει επηρεάσει/εμπνεύσει;
Το αγαπημένο μου moto είναι «μην αφήνεις τίποτα για αύριο που μπορείς να κάνεις σήμερα», «από κάθε δυσκολία βρες τι έμαθες και δες το θετικό της μήνυμα».

2. Ποιο είναι το κίνητρο που σε κάνει να συνεχίζεις κάθε μέρα;
Κάθε μέρα, προσπαθώ να μαθαίνω κάτι καινούριο. Κίνητρο για μένα είναι η αντιμετώπιση του καινούριου, του δύσκολου, με ανανεώνουν οι προκλήσεις και με κάνουν καλύτερη κάθε μέρα στην δουλειά μου.

3. Γιατί κάνεις αυτό που κάνεις και τι σε έκανε να ξεκινήσεις;
Η δουλειά μου είναι ότι ονειρευόμουνα να κάνω από μικρό παιδί, γι αυτό προσπαθώ συστηματικά να βελτιώνομαι τόσο ως επιχειρηματίας με εκπαίδευση , ενημέρωση , συνεργασίες ενώ ταυτόχρονα επιδιώκω να ξεχωρίσω ανάμεσα στους επαγγελματίες του χώρου. Αυτός είναι ο λόγος που με έκανε να ασχοληθώ με το επάγγελμα του μεσίτη και να το αγαπώ κάθε μέρα και πιό πολύ.

4. Πώς αντιμετωπίζεις τη σημερινή κρίση;
Η σημερινή κρίση είναι μία ευκαιρία για επαναπροσδιορισμό και ενδοσκόπηση. Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, μελετήσαμε και αποφασίσαμε ποιοι θα είναι οι νέοι στόχοι από εδώ και στο εξής, τι εφόδια διαθέτουμε οι ίδιοι για να τους πετύχουμε και σε τι θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο την δεδομένη στιγμή. Έτσι, επενδύσαμε σε εμάς τους ίδιους, απευθυνθήκαμε σε ειδικούς που μας οργάνωσαν καλύτερα, μας υπέδειξαν «νέους σύγχρονους δρόμους» μεθόδευσης, εκπαιδευτήκαμε για άλλη μία φορά σε πιο εξειδικευμένα αντικείμενα και αναθεωρήσαμε κάθε πεπατημένη του παρελθόντος.

5. Πώς ξεπερνάς τις αποτυχίες;
Οι αποτυχίες είναι εφαλτήριο για αναθεώρηση και «καινούρια μαθήματα», σίγουρα σε κανέναν δεν αρέσουν αλλά σε μία αγορά τόσο ανταγωνιστική καθημερινά είναι αναμενόμενες αλλά και «καλοδεχούμενες».

6. Τι συμβουλές θα έδινες αν είχες απέναντί σου έναν νέο επιχειρηματία;
Οι σημερινοί επιχειρηματίες κατά τη γνώμη μου πρέπει καταρχήν να διαθέτουν όραμα, αισιοδοξία, υπομονή και τη διάθεση να ασπασθούν νέες ιδέες.

7. Ποια πιστεύεις είναι η λύση για να βγει η χώρα μας από την κρίση;
Δεν γνωρίζω κάποια συγκεκριμένη λύση, σίγουρα πρέπει όλοι μας να σκεφτούμε το κοινό καλό και το πώς θα ανασηκώσουμε και το διπλανό μας να αγωνισθεί μαζί μας. Για μένα η συνεργασία είναι το παν, όλοι πρέπει να λειτουργούν σαν μία γροθιά.

8. Ποιο είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ένας επιχειρηματίας για να τα καταφέρει αυτή την περίοδο;
Οι νέοι επιχειρηματίες θα πρέπει να μάθουν ότι χωρίς οργάνωση και πλάνο και το πιο μεγαλόπνοο σχέδιο είναι με μαθηματική ακρίβεια καταδικασμένο να αποτύχει. Συνεπώς, πρέπει πρώτα να μάθουν να οργανώνονται και στην πορεία να ακολουθούν το όραμά τους.

9. Από πού εμπνέεσαι για να συνεχίσεις;
Η έμπνευση έρχεται από την ίδια τη δουλειά. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της – του μη επαναλαμβανόμενου αντικειμένου- δίνει πραγματικά τρομερό ενδιαφέρον και όρεξη για ενασχόληση.

10. Με ποια κριτήρια στελεχώνεις την επιχείρησή σου;
Τα κριτήρια της επιλογής ενός συνεργάτη, είναι καταρχήν το κοινό όραμα. Στην πορεία η διάθεση για έργο και νέες προτάσεις. Η εμπιστοσύνη και η δημιουργικότητα είναι το κυριότερο προσόν που εγώ επιλέγω να διαθέτουν οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζομαι.

11. Πώς σε έχει αλλάξει η κρίση;
Σίγουρα η κρίση έφερε μία πνοή φρέσκων ιδεών και «γέννησε» νέα ενδιαφέροντα στη δουλειά μου.

12. Πώς δίνεις κίνητρο στους ανθρώπους που είναι γύρω σου ώστε να  μοιραστούν το όραμά σου;
Το  κίνητρο που μοιράζομαι με τους συνεργάτες μου είναι ότι η αγορά δεν «πεθαίνει» απλά αλλάζει, και πρέπει να την παρατηρούμε προσεκτικά ώστε να ακολουθούμε τους κανόνες του παιχνιδιού. Και το όραμα για μία σταθερά αναπτυσσόμενη επιχείρηση είναι στο χέρι όλων μας, αν επιδιώκουμε το «ομαδικό παιχνίδι».

13. Ποια ήταν η καλύτερη και η χειρότερη στιγμή της καριέρας σου;
Θεωρώ ότι η καλύτερη στιγμή δεν έχει φτάσει ακόμα, σίγουρα όμως υπήρξαν πολλές καλές στιγμές, με επαγγελματική αναγνώριση από τους συναδέλφους και επιτυχείς συνεργασίες. Τώρα όσο για την χειρότερη στιγμή, ίσως ήταν όταν ο σεισμός του ’99 έπληξε την Αθήνα και εμείς ως μεσίτες κληθήκαμε πολλές φορές από απεγνωσμένους ανθρώπους να τους βοηθήσουμε άμεσα στην  μεταστέγαση τους σε διαμερίσματα και νέες επαγγελματικές στέγες. Βλέποντας όλο αυτή την απόγνωση και την θλίψη στα μάτια των πελατών μας πραγματικά ζήσαμε συγκλονιστικές στιγμές.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *