Business against crisis. The interview sessions | Νίκος Κιουρτσίδης

NickPhoto0314

Γνωστοί Έλληνες επιχειρηματίες απαντούν σε 16+1 κρίσι-μες ερωτήσεις για τη δύναμη της επιχειρηματικότητας ενάντια στην κρίση. Πώς τα καταφέρνουν, τι συμβουλές θα έδιναν, ποια είναι τα μότο που ακολουθούν, πώς ξεπερνούν τις δυσκολίες, τι είναι αυτό που τους κάνει να συνεχίζουν. To μέλλον της ελληνικής επιχειρηματικότητας μέσα από τη δική τους ματιά και τα όνειρα  για μια δυναμική συνέχεια μέσα από τα interview sessions της Business Coaching Lab.

 

O Νίκος Κιουρτσίδης, ιδιοκτήτης της εταιρείας SUBRO (αντιπρόσωπος στην Ελλάδα εταιρειών φωτισμού) μας δίνει τις δικές του απαντήσεις για το μυστικό της επιτυχίας στον καιρό της κρίσης.

1. Ποιο είναι το αγαπημένο σου ρητό/απόφθεγμα που σε έχει επηρεάσει/εμπνεύσει;
Δεν έχω τίποτα να χάσω (προσπαθώ να εκμεταλλεύομαι κάθε ευκαιρία που μου παρουσιάζεται).

2. Ποιο είναι το κίνητρο που σε κάνει να συνεχίζεις κάθε μέρα;
Το μεγαλύτερο κίνητρό μου είναι οι στόχοι μου, επαγγελματικοί και προσωπικοί. Ακόμη, η ευχαρίστηση που νιώθω όταν βοηθώ ένα συνάδελφό μου ή έναν πελάτη μου να καταφέρει κάτι παραπάνω.

3. Γιατί κάνεις αυτό που κάνεις;
Κάνω αυτό που κάνω διότι είμαι ερωτευμένος με τη δουλειά μου, μου αρέσει ο κόσμος με τον οποίο έρχομαι σε επαφή και οι δυνατές προκλήσεις.

4. Τι σε έκανε να ξεκινήσεις;
Αυτό που με έκανε να ξεκινήσω ήταν η ανάγκη μου να δημιουργήσω και ο διακαής πόθος μου να κάνω κάτι όσο πιο σωστά γίνεται.

5. Πώς αντιμετωπίζεις τη σημερινή κρίση;
Αντιμετωπίζω την κρίση με αισιοδοξία. Το νόμισμα έχει πάντα δύο πλευρές και εγώ προσπαθώ να βλέπω πάντα τη θετική πλευρά των πραγμάτων.

6. Πώς ξεπερνάς τις αποτυχίες;
Αναγνωρίζω τις αποτυχίες μου ως μαθήματα, ως τις πιο σημαντικές εμπειρίες. Τις βλέπω θετικά ασκώντας την κατάλληλη αυτοκριτική και έπειτα δημιουργώ επιτυχίες. Εξ’άλλου κάθε εμπόδιο και σε καλό.

7. Ποιο είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ένας επιχειρηματίας για να τα καταφέρει αυτή την περίοδο;
Για να τα καταφέρει κάποιος σήμερα χρειάζεται έναν ξεκάθαρο στόχο, ένα σχέδιο για να φτάσει στο στόχο του και μια σωστή ολοκληρωμένη έρευνα της αγοράς. Προσωπικά, η δημιουργία ενός business plan με βοήθησε πολύ.

8. Ποια πιστεύεις είναι η λύση για να βγει η χώρα μας από την κρίση;
Χρειάζεται να προσαρμοστούμε και να κατανοήσουμε όλοι οι Έλληνες πόσο σημαντικό είναι να παράγουμε περισσότερα από αυτά που καταναλώνουμε, και όχι από αυτά που «μπορούμε» να καταναλώσουμε με δανεικά. Η χώρα μας έχει περιορισμένο καταναλωτικό κοινό, χρειάζεται να βγούμε έξω από τα σύνορα, χρειάζεται να αποκτήσουμε εξαγωγικό χαρακτήρα.

9. Τι συμβουλές θα έδινες αν είχες απέναντί σου έναν νέο επιχειρηματία;
Να είναι ηθικός και ειλικρινής με όλους τους συνεργάτες του. Να αναγνωρίζει τα προβλήματά τους και να προσπαθεί να τους δώσει λύσεις. Να πράττει με γνώμονα τη δημιουργία και την επιτυχία, το κέρδος να μην αποτελεί αυτοσκοπό.

10. Από πού εμπνέεσαι για να συνεχίσεις;
Έμπνευσή μου αποτελούν οι ιστορίες επιτυχημένων επιχειρηματιών καθώς και οι δυνατές προκλήσεις, τις οποίες καλούμαι να αντιμετωπίσω.

11. Πώς σε έχει αλλάξει η κρίση;
Η κρίση με βοήθησε να φέρω στην επιφάνεια το δημιουργικό μου χαρακτήρα. Μέσω της κρίσης κατανόησα ότι όλες αυτές οι προκλήσεις εμφανίζονται στην καθημερινότητά μου για να μου δώσουν την αφορμή να κάνω τη διαφορά.

12. Με ποια κριτήρια στελεχώνεις την επιχείρησή σου;
Ηθική, εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια και δημιουργικότητα. Ωστόσο, το πιο βασικό από όλα είναι η διάθεση να προσφέρουν βοήθεια στην ομάδα τους και τους συνεργάτες τους.

13. Ποιο μυστικό της επιτυχίας σου θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;
Να έχεις στόχο, γιατί χωρίς στόχο δεν είσαι τίποτα. Να έχεις υπομονή γιατί μόνο με αυτή θα καταφέρεις να συνεχίσεις. Να πιστεύεις στο στόχο σου ανεξάρτητα με το τι σου λένε οι άλλοι και να οργανώνεις τη δουλειά σου με τέτοιο τρόπο που να μην αφήνεις εκκρεμότητες.

14. Πώς βλέπεις να εξελίσσονται τα πράγματα στο μέλλον;
Πιστεύω και βλέπω ότι τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλύτερα. Βλέπω νέους επιχειρηματίες με διαφορετική νοοτροπία, ανθρώπους με όρεξη για εργασία και με ωραίες ιδέες. Βλέπω τους Έλληνες επιχειρηματίες να ανάγουν την Ελλάδα σε μια δυναμικά εξαγωγική ευρωπαϊκή χώρα.

15. Πώς δίνεις κίνητρο στους ανθρώπους που είναι γύρω σου ώστε να μοιραστούν το όραμά σου;
Ακούω τα προβλήματα τους, τα κατανοώ, τα αναγνωρίζω και προσπαθώ να τους βοηθήσω. Προσπαθώ πάντα να μεταφέρω ένα πνεύμα υγιούς ανταγωνισμού και να δείχνω στους συνεργάτες μου ότι ο αθέμιτος ανταγωνισμός οδηγεί πάντα σε μειωμένα κέρδη και καταστροφή.

16. Ποια ήταν η καλύτερή σου ιδέα που δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί;
Η βασική μου ιδέα κατάφερε να γίνει πραγματικότητα, ήθελα να κάνω τη δική μου επιχείρηση και να βγω στο εξωτερικό. Θέλω λίγο ακόμα χρόνο για να ξεπεράσω τα σύνορα.

17. Ποια ήταν η καλύτερη και η χειρότερη στιγμή της καριέρας σου;
Η καλύτερη στιγμή της καριέρας μου ήταν όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να ξεκινήσω κάτι δικό μου, όταν πίστεψα στις δικές μου δυνάμεις. Η χειρότερη στιγμή της καριέρας μου θα υπάρξει μόνο αν βρεθεί κάποια κατάσταση μπροστά μου για την οποία δε θα μπορέσω να προσφέρω την καλύτερη δυνατή λύση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *