Business against crisis. The interview sessions | Νικολόπουλος Βασίλειος

v.nikolopoulos_newΓνωστοί Έλληνες επιχειρηματίες απαντούν σε 16+1 κρίσι-μες ερωτήσεις για τη δύναμη της επιχειρηματικότητας ενάντια στην κρίση. Πώς τα καταφέρνουν, τι συμβουλές θα έδιναν, ποια είναι τα μότο που ακολουθούν, πώς ξεπερνούν τις δυσκολίες, τι είναι αυτό που τους κάνει να συνεχίζουν. To μέλλον της ελληνικής επιχειρηματικότητας μέσα από τη δική τους ματιά και τα όνειρα  για μια δυναμική συνέχεια μέσα από τα interview sessions της Business Coaching Lab.

O Βασίλειος Νικολόπουλος, CEO της εταιρείας Intelen, Inc μας δίνει τις δικές του απαντήσεις για το μυστικό της επιτυχίας στην εποχή της κρίσης.

1. Ποιο είναι το αγαπημένο σου ρητό/απόφθεγμα που σε έχει επηρεάσει/εμπνεύσει;   
Batman: “why do we fall Sir? so we can learn to pick ourselves up…

2. Ποιο είναι το κίνητρο που σε κάνει να συνεχίζεις κάθε μέρα;
Να θέλω να γίνομαι όλο και καλύτερος και σε προσωπικό και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Επίσης, να τελειώσω επιτυχημένα αυτό που άρχισα και να ικανοποιήσω όσους πίστεψαν σε εμένα και σε επίπεδο χρηματοδότησης αλλά και σε επίπεδο προσδοκιών. Όταν δημιουργείς προσδοκίες, κερδίζεις βραβεία και παγκόσμιες διακρίσεις πρέπει και να μπορείς να τις δικαιολογήσεις, να τις υποστηρίξεις και να μην τις αφήσεις να σβήσουν…

3. Γιατί κάνεις αυτό που κάνεις;
Για να επιτύχω σαν επιχειρηματίας και εν συνεχεία να βοηθήσω και συμβουλευτικά και οικονομικά νέους επιχειρηματίες. Ξέρω πολύ καλά πώς είναι…και όταν ξέρεις και έχεις περάσει από όλα τα στάδια, τότε γνωρίζεις πολύ καλά πώς να καθοδηγείς…παίζει ρόλο και το ένστικτο.

4. Τι σε έκανε να ξεκινήσεις;
Είχα και έχω μεγάλες φιλοδοξίες. Ήθελα πάντα να κάνω κάτι δικό μου, κάτι που να ξεχωρίσει και να αλλάξει τον κόσμο.

5. Πώς αντιμετωπίζεις τη σημερινή κρίση;
Σαν μια τεράστια ευκαιρία. Είναι μια τεράστια ευκαιρία για εναλλακτικό τρόπο σκέψης για νέες ιδέες και για δημιουργία νέων εταιριών. Η κρίση σημαίνει αλλαγή και η αλλαγή είναι προαπαιτούμενο για δημιουργία.

6. Πώς ξεπερνάς τις αποτυχίες;
Πρώτον μαθαίνοντας και αξιολογώντας τα πάντα. Εν συνεχεία, έχοντας τη γνώση κάνεις τα πράγματα διαφορετικά. Η αποτυχία είναι το κλειδί για την επιτυχία και πρέπει πάντα να μάθεις να σηκώνεσαι πιο δυνατός και πιο σοφός.

7. Ποιο είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ένας              επιχειρηματίας για να τα καταφέρει αυτή την περίοδο;
Fast learning, fast acting: να είναι γρήγορος στον τρόπο σκέψης, στον τρόπο μάθησης και στον τρόπο εκτέλεσης, Αυτές οι περίοδοι χρειάζονται ταχύτητα και προσαρμοστικότητα.

8. Ποια πιστεύεις είναι η λύση για να βγει η χώρα μας από την κρίση;
Θετική ψυχολογία, πίστη στο όνειρο και φιλοδοξία για τους νέους. Τα πάντα βρίσκονται (χρηματοδότηση, mentoring, κ.λπ.)…αυτό που δεν βρίσκεται εύκολα είναι η χαμένη ελπίδα για τα νέα παιδιά που είναι το μέλλον της κοινωνίας μας. Πρέπει να τους δώσουμε δυνατότητες και ελευθερίες να πάρουν πρωτοβουλίες.

9. Τι συμβουλές θα έδινες αν είχες απέναντί σου ένα νέο επιχειρηματία;
Να παίρνει ρίσκο και να μην ακούει αρνητικές φωνές. Να δουλεύει σωστά και με πάθος για να επιτύχει το όνειρό του. Να έχει πάντα, όραμα, όνειρο και μεγάλη φιλοδοξία: αυτά είναι όπλα για να ξεπερνάς δυσκολίες!

10. Από πού εμπνέεσαι για να συνεχίσεις;
Πάνω από όλα από την οικογένειά μου. Ό,τι και να γίνει τους έχω δίπλα μου. Επίσης, από την ομάδα μου: τους εμπνέω και με εμπνέουν.

11.Πώς σε έχει αλλάξει η κρίση;
Έμαθα να είμαι πιο αποφασιστικός και συνάμα απλός: σε μία κρίση η απόφαση μετράει διπλά!

12. Με ποια κριτήρια στελεχώνεις την επιχείρησή σου;
Θέλω πνεύμα entrepreneurial. Σπάνια κοιτάω αναλυτικά βιογραφικό…έχω προσλάβει ανθρώπους μόνο από το cover letter τους ή μόνο από ένα email που μου στείλανε, εξηγώντας γιατί θέλουν να δουλέψουν μαζί μου.

13. Ποιο μυστικό της επιτυχίας σου θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;
Ρίσκο και αποφασιστικότητα: δύο χαρακτηριστικά ενός entrepreneur που παίζουν μεγάλο ρόλο στην επιτυχία.

14. Πώς βλέπεις να εξελίσσονται τα πράγματα στο μέλλον;
Σκέφτομαι πάντα θετικά: θα την βγάλουμε καθαρή 😉

15. Πώς δίνεις κίνητρο στους ανθρώπους που είναι γύρω σου ώστε να μοιραστούν το όραμά σου;
Τους λέω απλά την ιστορία μου με όλες τις δυσκολίες της με ρεαλισμό: learn how to tell a good story! Το πρώτο μάθημα ενός wannabe entrepreneur.

16. Ποια ήταν η καλύτερή σου ιδέα που δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί;
Το 2007 όταν είχα προτείνει τότε στην ΟΤΕΝΕΤ, ADSL modem/router με ενσωματωμένο σύστημα για home automation/monitoring….που ξέρεις τώρα τι θα μπορούσε να είχε γίνει… 😉

17. Ποια ήταν η καλύτερη και η χειρότερη στιγμή της καριέρας σου;
Η καλύτερη στιγμή όταν πήραμε την πρώτη μας χρηματοδότηση το 2011…η χειρότερη όταν αναγκάστηκα κάποτε να πάρω κάποιες αποφάσεις για την εταιρία που στοίχισαν…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *