Business against crisis. The interview sessions | Ευγενία Ιερωνυμάκη

photo ieronimaki finalΓνωστοί Έλληνες επιχειρηματίες απαντούν σε 16+1 κρίσι-μες ερωτήσεις για τη δύναμη της επιχειρηματικότητας ενάντια στην κρίση. Πώς τα καταφέρνουν, τι συμβουλές θα έδιναν, ποια είναι τα μότο που ακολουθούν, πώς ξεπερνούν τις δυσκολίες, τι είναι αυτό που τους κάνει να συνεχίζουν. To μέλλον της ελληνικής επιχειρηματικότητας μέσα από τη δική τους ματιά και τα όνειρα  για μια δυναμική συνέχεια μέσα από τα interview sessions της Business Coaching Lab.

H Ευγενία Ιερωνυμάκη, υποδιευθύντρια στην εταιρεία Ιερωνυμάκης Γεώργιος ΑΒΕΕ, μας δίνει τις δικές της απαντήσεις για το μυστικό της επιτυχίας στον καιρό της κρίσης.

1. Ποιο είναι το αγαπημένο σου ρητό/απόφθεγμα που σε έχει επηρεάσει/εμπνεύσει;
«Όποιος γυρίζει μυρίζει».

2. Ποιο είναι το κίνητρο που σε κάνει να συνεχίζεις κάθε μέρα;
Καθοριστικός παράγοντας της συνεχούς προσπάθειάς μου είναι η οικογένειά μου, και από την πλευρά των γονέων μου που μου έδωσαν άξια παραδείγματα όλα αυτά τα χρόνια αλλά και από την πλευρά των παιδιών μου για τα οποία θα ήθελα να κάνω το ίδιο και να τους δείξω το δρόμο της επιβίωσης.
Παρ’ όλα αυτά με ικανοποιεί πάρα πολύ και η αποδοχή της δουλειάς μου από τους πελάτες. Αυτό με κάνει να προσπαθώ περισσότερο.

3. Γιατί κάνεις αυτό που κάνεις;
Κατ’ αρχήν, επειδή συνδυάζει επάγγελμα και έκφραση. Πέρα από αυτό, όμως, είναι ένας τρόπος για να πάρεις πολλές εμπειρίες και να γνωρίσεις αξιόλογους ανθρώπους.

4. Τι σε έκανε να ξεκινήσεις;
Η παρότρυνση του πατέρα μου και μέντορά μου να συνδυάσω τις σπουδές μου σαν Αρχιτέκτονας με την υπάρχουσα επιχείρησή του.

5.  Πώς αντιμετωπίζεις τη σημερινή κρίση;
Με καρτερικότητα και υπομονή. Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι ότι η επίλυση οικονομικών θεμάτων καμιά φορά με απασχολεί περισσότερο από την ανεύρεση κατασκευαστικών λύσεων.

6. Πώς ξεπερνάς τις αποτυχίες;
Στην αρχή, δυστυχώς, με μεγάλη απογοήτευση. Γρήγορα όμως το ξεπερνάω και ζυγίζω τα λάθη μου ώστε να μην τα επαναλάβω.

7. Ποιο είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ένας επιχειρηματίας για να τα καταφέρει αυτή την περίοδο;
Πιστεύω ότι το σημαντικότερο όλων είναι να είσαι έτοιμος να αγωνιστείς και να προστατέψεις την επαγγελματική σου δραστηριότητα με κάθε τρόπο. Δεν ξέρω αν αξίζει τελικά, ξέρω ότι έτσι πράττουμε στη δική μας επιχείρηση.

8. Ποια πιστεύεις είναι η λύση για να βγει η χώρα μας από την κρίση;
Η λύση όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις είναι η συνεργασία. Νομίζω ότι μόνο με συλλογική δράση των πολιτικών μας θα μπορούσαμε να έχουμε μια αξιοπρόσεχτη θέση στην Ευρώπη.

9. Τι συμβουλές θα έδινες αν είχες απέναντί σου έναν νέο επιχειρηματία;
Πρώτα απ’ όλα να αγαπήσει τη δουλειά του και επιπλέον να βρει μηχανισμούς ελέγχου όλων των επιμέρους τμημάτων της επιχείρησής του. Να τηρεί τους κανόνες δεοντολογίας και να έχει ηθικούς φραγμούς.

10. Από πού εμπνέεσαι για να συνεχίσεις;
Από διάφορα πράγματα, κυρίως, από την επαγγελματική αποδοχή αλλά πολλές φορές και από πράγματα πολύ απλά, όπως είναι τα χαμόγελα των παιδιών μου.

11. Πώς σε έχει αλλάξει η κρίση;
Με έχει αλλάξει σε πάρα πολλά πράγματα της καθημερινότητάς μου, άλλα θετικά κι άλλα αρνητικά.

12. Με ποια κριτήρια στελεχώνεις την επιχείρησή σου;
Όταν αναζητώ στελέχη για τη δουλειά μου δίνω σημασία στην προσωπική επαφή και στον χαρακτήρα του ατόμου σε συνδυασμό με τα προσόντα του. Η εμπειρία μου πάντως λέει ότι δεν κρίνουμε ποτέ από την εξωτερική εμφάνιση.

13. Ποιο μυστικό της επιτυχίας σου θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;
Δεν είμαι άνθρωπος που έχω μυστικά. Το κλειδί σε όλες τις εργασιακές σχέσεις είναι η εργατικότητα, το φιλότιμο και η πίστη σε ηθικές αξίες.

14. Πώς βλέπεις να εξελίσσονται τα πράγματα στο μέλλον;
Δεν μπορώ να έχω εικόνα. Το σίγουρο είναι ότι για λίγα χρόνια ακόμα, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα είναι αρκετά πιεσμένες.

15. Πώς δίνεις κίνητρο στους ανθρώπους που είναι γύρω σου ώστε να μοιραστούν το όραμά σου;
Προσπαθώ με κάθε ευκαιρία να τους δίνω το καλό παράδειγμα και να τους εξηγώ πως εργαζόμαστε για να κοιτάξουμε κάποια στιγμή πίσω και να αισθανθούμε υπερήφανοι και γεμάτοι εμπειρίες.

16. Ποια ήταν η καλύτερή σου ιδέα που δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί;
Έχω πολλές απραγματοποίητες ιδέες που έχουν να κάνουν με την τέχνη και το ανοξείδωτο. Ελπίζω να βρω «έδαφος» και χρόνο να το εκπληρώσω.

17. Ποια ήταν η καλύτερη και η χειρότερη στιγμή της καριέρας σου;
Οι καλύτερες στιγμές μου είναι όταν βλέπω ικανοποιημένους πελάτες και οι χειρότερες όταν κάτι αισθάνομαι ότι ξεφεύγει από τον έλεγχό μου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *