Πώς μπορεί η σχέση σας να επηρεάσει την καριέρα σας;

cd35f5ab634a6bb83b53411525bd06dfΕίναι φυσικό να θέλετε ένα σύντροφο που συμμερίζεται τις φιλοδοξίες σας, τους στόχους και τα όνειρά σας-μια σχέση που επηρεάζει την καριέρα σας σε μεγάλο βαθμό. Εάν ο σύντροφός σας πιστεύει στους στόχους σας και σας ωθεί να πετύχετε περισσότερα στην επαγγελματική σας ζωή, είναι όντως πιο πιθανό να πετύχετε στην καριέρα σας. Όχι μόνο επειδή ο σύντροφός σας θα σας ωθήσει να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας (π.χ., να σας πει  να ζητήσετε μια αύξηση), αλλά και επειδή θα λαμβάνετε σταθερό έπαινο και θαυμασμό από εκείνον, κάτι που θα σας παρακινεί ακόμη περισσότερο. Με τη σωστή υποστήριξη, μπορείτε να προοδεύσετε στη σταδιοδρομία σας ομαλά και να φτάσετε το στόχο σας πιο γρήγορα. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Washington στο Σεντ Λούις,  διαπίστωσε ότι “η προσωπικότητα του ενός συντρόφου επηρεάζει πολλούς καθημερινούς παράγοντες που συνοψίζουν και συσσωρεύονται διαχρονικά ώστε να σας ωθήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για να λάβετε μια προαγωγή ή μια αύξηση.” Αυτό σημαίνει ότι αν εσείς και ο σύντροφός σας είστε στο ίδιο μήκος κύματος, όταν πρόκειται για την επαγγελματική σας πορεία, θα πετύχετε και οι δύο.
Αφού, λοιπόν, η προσωπικότητα του συντρόφου σας μπορεί να επηρεάσει την προσωπικότητά σας και την καριέρα σας, το να μιλήσετε για τις προτεραιότητες του άλλου είναι κάτι απαραίτητο. Υπάρχουν πολλά που ίσως γνωρίζετε εκ των προτέρων γι’αυτόν, αλλά πάντα θα υπάρχουν κάποιες κρυφές αλήθειες που μπορούν να αποκαλυφθούν μόνο με προσεκτικές ερωτήσεις.
Μερικές καλές ερωτήσεις για να ρωτήσετε τον υποψήφιο/μελλοντικό σύντροφό σας:

Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι επαγγελματικοί τους στόχοι;
Το να κατανοήσετε τους μακροπρόθεσμους στόχους τους θα ανάψει ένα φως για το πού θέλουν να φτάσουν στην καριέρα τους. Θα γνωρίζετε αν έχουν ή δεν έχουν τους ίδιους επαγγελματικούς στόχους με εσάς, και αν δίνουν ιδιαίτερη  σημασία στην ίδια την εξέλιξη της σταδιοδρομίας, τα χρήματα, ή κάτι άλλο εκτός από την καριέρα τους.

Ποιοι είναι οι βραχυπρόθεσμοι επαγγελματικοί τους στόχοι;
Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι τους θα σας πουν τι κίνητρο έχουν για την καριέρα τους. Αν δεν έχουν κανένα βραχυπρόθεσμο στόχο για την επαγγελματική τους ζωή, μπορεί να είναι σε ένα στάδιο της ζωής τους, όπου θα προτιμούσαν να επικεντρωθούν σε κάτι άλλο, όπως η οικογένεια. Είναι πολύ διαφορετική ερώτηση από τους μακροχρόνιους επαγγελματικούς στόχους, διότι καλύπτει τις αλλαγές που θέλουν να κάνουν στο άμεσο μέλλον, παρά τα όνειρά τους για τα επόμενα 10-15 χρόνια.

Ποιο είναι το σχέδιό τους για τα επόμενα ένα, πέντε, δέκα χρόνια;
Εάν o μελλοντικός σας σύντροφος έχει ένα ετήσιο πλάνο για τη ζωή του, είναι σίγουρα οργανωμένος. Ξέρει τι θέλει από τη ζωή και εργάζεται για την επίτευξή τους. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να απαντήσουν στην ερώτηση με ένα απλό “Δεν ξέρω.” Αυτό σημαίνει είτε ότι βρίσκονται σε σύγχυση σχετικά με τη ζωή τους είτε ότι δεν έχουν σκεφτεί πραγματικά για το μέλλον μέχρι στιγμής. Είτε έτσι είτε αλλιώς, μπορείτε να αποφασίσετε αν θέλετε να είστε με ένα άτομο που παίρνει κάθε μέρα, όπως έρχεται, χωρίς προγραμματισμό ή αν θέλετε να προχωρήσετε στον επόμενο. Θυμηθείτε, τον τρόπο ζωής και την προσωπικότητα του συντρόφου σας θα την κουβαλάτε μια ζωή μαζί σας.

Πώς σκοπεύουν να επιτύχουν αυτούς τους επαγγελματικούς στόχους;
Όλα ωραία αν έχουν ένα πλάνο για τα επόμενα χρόνια, αλλά αν δεν έχουν ένα σχέδιο επίθεσης; Πρόκειται να κάνουν κάτι για να ολοκληρώσουν τους στόχους τους; Αν όχι, είναι απλά όνειρα γραμμένα σε ένα κομμάτι χαρτί. Οι πιθανότητες είναι ότι θα πρέπει να τους ωθήσετε να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Είστε έτοιμοι να επενδύσετε τόσο πολύ χρόνο και ενέργεια;

Αυτό είναι αυτό που θέλω να κάνω, ποιες είναι οι σκέψεις σου;
Αυτή η ερώτηση θα σας πει πολλά για την προσωπικότητά τους. Είναι ζηλιάρηδες; Δυσοίωνοι; Καιροσκόποι; Πρόκειται να ενθουσιαστούν με την ιδέα σας και με τη σειρά τους να σας κάνουν να ενθουσιαστείτε περισσότερο; Ανάλογα με την απάντηση που θα σας δώσουν, θα έχετε μια ιδέα για το πώς θα είναι σε μια σχέση, αν θα σας ωθήσουν προς τα όνειρά σας ή θα σας τραβήξουν πίσω με το να είναι αρνητικοί ή «ρεαλιστές».

Τι έχεις καταφέρει τα τελευταία πέντε χρόνια; Είναι ό, τι ήθελες να πετύχεις;
Πέντε χρόνια είναι αρκετά για κάποιον να αλλάξει τελείως τη ζωή του. Εδώ οι άνθρωποι αλλάζουν τη ζωή τους μέσα σε μήνες μερικές φορές, οπότε φανταστείτε τι μπορούν να κάνουν μέσα σε πέντε χρόνια! Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα που μπορεί να ακολουθήσει την ερώτηση σχετικά με το ετήσιο πλάνο, δεδομένου ότι θα σας πουν αν ή όχι εργάζονται για να κάνουν τους στόχους τους πραγματικότητα. Αν έχουν καταφέρει αυτό που ήθελαν να καταφέρουν τα τελευταία πέντε χρόνια, οι πιθανότητες είναι ότι θα κάνουν το ίδιο πράγμα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Όντας σε μια σχέση με κάποιον που έχει κίνητρο και είναι αποφασισμένος να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα, θα έχει σίγουρα μια καλή επίδραση στη ζωή και την καριέρα σας.

Ποια είναι η πρωινή σου ρουτίνα;
Η πρωινή ρουτίνα κάποιου λέει πολλά για το είδος του ατόμου που είναι, δεδομένου ότι τα πρωινά καθορίζουν πώς περίπου θα πάει η υπόλοιπη μέρα. Αν καυγαδίσετε το πρωί, όλη η ημέρα σας θα καταστραφεί, αλλά αν το κάνετε το βράδυ, μπορείτε να το ξεπεράσετε πιο γρήγορα επειδή έχετε λιγότερο χρόνο να το σκεφτείτε. Με τον ίδιο τρόπο, αν κάποιος είναι πολύ παραγωγικός το πρωί, αυτό σημαίνει ότι το άτομο έχει έναν σκοπό και θα δουλέψει σκληρά για την ολοκλήρωση των στόχων του  όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Είχες ποτέ μακροχρόνια σχέση με κάποιον που ήταν ψηλά στην ιεραρχία; Γιατί δεν λειτούργησε;
Καλύτερα να έχετε πιει μερικά ποτήρια κρασί πριν από αυτή την ερώτηση, αφού θα θέλετε τον πραγματικό λόγο που δεν λειτούργησε αυτή η σχέση. Θέλετε να βρείτε έναν τρόπο για να μάθετε την αλήθεια. Με το να μάθετε την αλήθεια, θα ξέρετε αν πιθανός σύντροφός σας μπορεί να χειριστεί ένα πρόσωπο που έχει φιλοδοξίες και το οποίο έχει να αντιμετωπίσει πολλές ευθύνες στην εργασία του. Θα ξέρετε αν αυτός/αυτή είναι ο τύπος του ατόμου που μπορεί να είναι ζηλιάρης ή ο τύπος που θα σας ωθήσει προς την επίτευξη των στόχων σας. Φυσικά, αστειεύομαστε για τα ποτήρια κρασιού … ή μήπως όχι;
Αυτές οι ερωτήσεις θα “φωτίσουν” πολλές πτυχές για το είδος του ατόμου που έχετε να κάνετε, και αν θα επηρεάσει την καριέρα σας θετικά ή αρνητικά. Όχι μόνο θα σας αποκαλύψουν την προσωπικότητα και τις φιλοδοξίες του ατόμου σε ένα βαθύτερο επίπεδο, αλλά θα δείτε επίσης αν η προσωπικότητα και οι φιλοδοξίες τους ταιριάζουν με τα δικά σας.

Πηγή: http://www.lifehack.org/articles/work/how-your-relationship-influences-your-career.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *